+386 5 611 7000

Rešitve na ključ

Razvijamo aplikativne rešitve, v celoti prilagojene vašim
specifičnim zahtevam in potrebam.

Poslovni procesi

Vaš partner pri razvoju in programiranju na ključ.

Sprotne meritve radona v zaprtih prostorih in drugih parametrov

RAdon - Radioaktivni razpad

Radioaktivni razpad in radon

Zemeljska skorja naravno vsebuje radionuklide, iz katerih v procesih razpadanja nastaja radon. Najpomembnejši od vseh je 222Rn (izotop radona z najdaljšo življenjsko dobo), ki prispeva k sevalnim obremenitvam zaradi vdihavanja skoraj 90 %.

Radon spada med tako imenovane žlahtne pline, je kemijsko neaktiven in pronica iz tal proti površju. Zbira se v zaprtih prostorih ali izhaja v ozračje. Količine radona v zaprtih prostorih so lahko tako visoke, da povzroči sevanje alfa v življenjski dobi človeka nepopravljive spremembe v celicah pljučnega tkiva, katerih posledica je lahko rakasto obolenje.

Aplikacija RADON Sense dopolnjuje inovativen merilnik slovenskih raziskovalcev s sprotnim beleženjem podatkov koncentracije radona in omogoča oddaljeni vpogled v podatke vseh uporabnikovih merilnih mest z dostopom preko interneta.

Podrobnejši opis in pojasnilo izziva, ki ga rešujemo, lahko preberete na strani Monitoring koncentracije radona med našimi navedenimi vzorčnimi projekti.

Z vključevanjem različnih merilnikov RADON Sense postopoma razvijamo v aplikacijo SMIP Sensors, ki podpira ne le zgolj prikaz meritev koncentracije radona v dejanskem času, temveč tudi ostalih okoljskih parametrov, grafično vizualizacijo na časovni osi ter alarmiranje v primeru nastavitev mejnih vrednosti.

SMIP Sensors je ena izmed storitev, ki jih razvijamo pod skupno znamko SMIP Connect, povezanih s pametno informacijsko platformo SMIP Cloud.

SMIP Connect logo orange