+386 5 90 77310

Rešitve na ključ

Aplikativne rešitve v celoti prilagojene vašim zahtevam in potrebam.

Poslovni procesi

Vaš partner pri razvoju in programiranju na ključ.

Internet predmetov

Pametne IoT rešitve na pametni platformi SMIP.

Qumulus kot storitev

Spletna in mobilna storitev za zajemanje podatkov na terenuSpletna in mobilna storitev za zajemanje podatkov na terenu (SaaS)

pdf-logoQumulus je spletna in mobilna aplikacija, namenjena zajemanju najrazličnejših podatkov na terenu, s pomočjo vnaprej pripravljenih “obrazcev za zajem” in z možnostjo izvoza zajetih podatkov v druge zaledne sisteme. Obrazce običajno sestavimo na podlagi že obstoječih “papirnih” obrazcev, in jih dodatno prilagodimo potrebam procesa, tako da v celoti podpirajo funkcionalnosti pametne mobilne naprave, kot npr. zajem lokacije (GPS), zajem črtne kode, prilaganje fotografij, ipd. (glej pdf predstavitev  )

Ob vsakem zajemu se podatki sproti shranijo na strežnik in so uporabniku ali skupini uporabnikov stalno na voljo za pregledovanje, spreminjanje ter za izvoz ali za izmenjavo z drugo zaledno aplikacijo.

Na slikah so primeri različnih obrazcev ter odčitavanje črtne kode na industrijskem avtomobilskem servisu v Luki Koper. Več o tem dobite pod projekt ASK. (kliknite na sliko za ogled in prikaz podnapisa)

Kako deluje Qumulus?

Na mobilni napravi izberemo vnaprej pripravljen in poslu prilagojen obrazec, ki ga želimo izpolniti (seznam, tabela, formular) ali samo pregledati podatke, če je že izpolnjen (npr. v pisarni so nam pripravili podatke za pregled na terenu). Vsaka sprememba vsebine obrazca se takoj shrani na strežnik. V pisarni lahko tako v živo spremljamo dogajanje na terenu ali pripravljamo podatke, ki jih bo oseba ali več oseb na terenu uporabljala za delo. Z nivojem pooblastil lahko določimo hierarhijo uporabnikov z različnimi pravicami dostopov do podatkov. Prednost Qumulusa je predvsem v prihranku časa pri izmenjavi podatkov med terenom in pisarno, saj se to dogaja v živo. Dodana vrednost je tudi, da na obrazcu lahko izkoristimo tudi dodatne funkcionalnosti, ki jih ima mobilna naprava (GPS, fotoaparat). Vse spremembe podatkov se beležijo tudi v revizijsko sled.

Želite brezplačen preizkus storitve Qumulus?

Pišite nam na qumulus@3-port.si. Dodelili vam bomo dostop do nekaj demo obrazcev za preizkus.

V primeru, da je storitev Qumulus za vaše podjetje uporabna in koristna ter vam poenostavi delo ali skrajša čas dostave podatkov iz terena do pisarne, se lahko odločite za najem. Pri tem bomo skupaj z vami pripravili konkretnim potrebam prilagojen obrazec ali več obrazcev za mobilni zajem ali kar celo malo aplikacijo med seboj logično povezanih obrazcev in šifrantov (glej primer MediQumulus).

Kako do storitve Qumulus?

Pišite nam na qumulus@3-port.si.  Opišite namali pošljite sliko, skico vašega “obrazca”. Na podlagi tega vam pripravimo e-obrazec:

 • V pogovoru z našim strokovnjakom nam opišete ali nam posredujete primer podatkov oz. vašega obrazca, preko katerega bi želeli zajemati podatke na terenu ali pregledovati v pisarni predhodno zajete zapise. Ne pozabite, da pametne mobilne naprave omogočajo več kot vaši papirni obrazcu, tudi časovni zapis, zajem GPS lokacije, zajem fotografije, odčitavanje črtne kode, zajem zvočnega zapisa ipd.
 • Za obrazec (oz. obrazce), ki vam jih pripravimo, prejmete ustrezno uporabniško ime in geslo (ali več njih z različnimi pooblastili) ter se naročite na storitev, ki vam zagotavlja uporabo sistema.
 • Zastavljene naloge na terenu lahko začnete izvajati takoj, obrazcev ni potrebno dodatno nameščati na mobilno napravo.
 • Preko spletne aplikacije v pisarni lahko sproti spremljate količino opravljenega dela na terenu.
 • Množico podatkov zajetih s Qumulusovim obrazcem lahko kadarkoli izvozite in jo po želji uporabite za nadaljnje delo.
 • Spremembe in popravke obrazcev lahko delamo v živo, ni potrebna nikakršna nova namestitev.

Kaj sestavlja sistem Qumulus?

Sistem Qumulus sestavljajo:

 • podatkovni strežnik Qumulus,
 • spletna aplikacija QDO – Qumulusov dizajner obrazcev – s katero se vam ni potrebno ubadati, obrazce vam v par dneh pripravimo mi in vgradimo potrebne vnosne kontrole,
 • spletna aplikacija Qumulus – za delo s podatki v pisarni,
 • mobilna aplikacija Qumulus – za pametne naprave (android) za delo s podatki na terenu.

Kje dobimo spletni Qumulus?

Spletni dostop je namenjen delu v pisarni, pregledovanju na terenu zajetih podatkov in prejetih prilog (slik) ter izvozu in uvozu podatkov za analize ali za prenos v druge sisteme. V pisarni imamo na voljo iste obrazce in preko njih lahko prav tako vnašamo ali spreminjamo podatke. Spletni dostop do sistema dobimo z vnosom uporabniškega imena in gesla na spletni strani Qumulus.

Spletni Qumulus omogoča:

 • izdelavo novih dokumentov (=izpolnjevanje obrazcev) ter popravljanje in brisanje že izdelanih dokumentov,
 • izvoz podatkov iz zajetih dokumentov, kjer lahko uporabnik s pomočjo kriterija izbere podmnožico zapisov, ki jih želi izvoziti. Kriterije za filtriranje se običajno določi že pri pripravi e-obrazca,
 • izvoz praznega e-obrazca, s katerim se izdela datoteka s podatkovno strukturo primerno za uvoz podatkov,
 • uvoz podatkov, npr. v primeru ko je potrebno na terenu le odkljukati ali dopolniti zapise in jih ne bomo ročno vnesli z izpolnjevanjem obrazcev v pisarni.

Kje dobimo mobilni Qumulus?

android_app_on_play_logo_largeMobilni Qumulsus za pametne android naprave dobite v Google play trgovini. Za prijavo uporabite isto uporabniško ime in geslo kot za spletni Qumulus. Mobilni Qumulus podpira uporabo funkcionalnosti pametne naprave, kot npr.: zajem črtne kode, zajem GPS lokacije na e-obrazec ter zajem prilog k e-obrazcu (fotografije, zvočni posnetki).

Mobilna aplikacija se ob zajemu poveže s strežnikom preko mobilnega ali WiFi omrežja. Zaradi možnosti velikega prometa pri zajemu slik in zvoka, si lahko sami nastavite, naj se priloge prenesejo na strežnik le, ko pridete v doseg WiFi omrežja. V skrajnem primeru, da na terenu ni Wifi niti GPRS omrežja, se bo to zgodilo, ko se vrnete v pisarno, kjer imate na voljo svoje lokalno brezžično omrežje. Po prenosu prilog na strežnik, se datoteke na mobilni napravi tudi zbrišejo, tako da ne zasedajo omejene shrambe na napravi. Podatke pregledujemo na spletnem Qumulusu.

Dodatne funkcionalnosti na Qumulusu

Poleg že omenjenih osnovnih storitev, to je zajem podatkov ali kontrola podatkov preko vnaprej pripravljenih obrazcev in izvoza ter uvoza podatkov, je možno osnovno storitev razširiti še z dodtanimi funkcionalnostmi, kot npr.:

 • izdelava spletnih servisov za avtomatično izmenjavo podatkov z drugimi zalednimi sistemi,
 • izdelava predlog (vzorcev) za izdelavo oblikovanih pdf izpisov iz podatkov na obrazcu,
 • pošiljanje pdf izpolnjenih obrazcev z elektronsko pošto,
 • pošiljanju elektronskih sporočil ob določenem dogodku, obveščanje o poljubnih statusih,
 • vgraditev relacijskih povezav med več obrazci  (npr. povezave med naročilom, cenikom  in stanjem zalog), s čimer nastane že prava mala aplikacija za spletno in mobilno delo z dokumenti
 • lahko nas tudi najamete, kjer za vas izvedemo pridobivanje podatkov na terenu z našo opremo.

qumulus_mobile_100Za dodatne informacije o storitvi, za registracijo ali za dodelitev preizkusnega uporabniškega imena in gesla, nam pišite na e-naslov qumulus@3-port.si